EN

Hanımefendi Sibel Tatar’ın Biyografisi

   
KKTC Cumhurbaşkanı’nın eşi Sibel Tatar, Kıbrıs Türk mücadele tarihinin öncü şahsiyetlerinden siyasetçi ve girişimci M. Kemal Deniz’in kızı olarak Lefkoşa’da dünyaya geldi. İlk orta ve lise eğitimini Lefkoşa’da tamamladıktan sonra 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la evliliğine müteakip, iki yıla yakın Londra- İngiltere’de hayatını sürdüren çift, 1991 yılından itibaren Türkiye’de yaşamını sürdürdü. Bu süre boyunca Sayın Sibel Tatar, Kıbrıs Türklerinin yurtdışında sesini duyurmak amacıyla Kıbrıs Türk Kültür Derneği’nde aktif görev alarak, pek çok projenin gerçekleştirilmesinde rol oynadı.

2001 yılında ailesiyle birlikte ülkesine dönen Sibel Tatar, kayıtlı olduğu İstanbul Barosu’nun ardından KKTC Lefkoşa Barosu sınavlarını da vererek, 2006 yılına kadar Kuzey Kıbrıs’ın önde gelen hukuk bürolarından birinde avukat olarak görev yürüttü. 2009 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk özel televizyon kanalı olan Kanal T’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü görevini üstlenen Sayın Sibel Tatar, 15 yıl medyada yöneticilik yaptı. Bunun yanında Pandora’s isimli çok katlı bir mağaza ile ticaret hayatına girdi. Kıbrıs Türk ekonomisinin aktif bir üyesi olarak, profesyonel kariyerinde öncü bir figür sergiledi.

Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta rolünün artırılması yönündeki çalışmaları ile tanınan Sayın Sibel Tatar, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği’nin onursal üyesidir.

Sosyal Sorumluluk anlayışını 2009-2010 yılları arasında başkanı olduğu Girne Inner Wheel Kulübü ve 2018’de kurucu başkanı olduğu ve üç yıl başkanlığını yürüttüğü Bellapais Inner Wheel Kulübü ile de sürdüren Sayın Sibel Tatar; bu süre boyunca, Kuzey Kıbrıs’ın en önemli turistik noktalarından olan Bellapais dönel kavşağının düzenlenmesi, binlerce öğrencinin dileklerinin gerçekleştirildiği “Dilek Ağacı” projesi, 78 öncü Kıbrıslı Türk kadının yaşam öykülerinin tasvir edildiği, İngilizce ve Türkçe olarak iki ayrı dilde yayınlanan “Kıbrıs’ın Öncü Türk Kadınları” isimli bir kitap projesi gibi çalışmalara imza attı.

Bunların yanında Bellapais Inner Wheel Kulübü bünyesinde, Covid-19 pandemisi sırasında 25.000 adet yıkanabilir maske dağıtımı, 2020 Elâzığ ve 2020 İzmir deprem mağdurlarına destek amaçlı yardım ve birçok eğitim bursu dağıtımının sağlanmasında öncü görevler üstlendi.

2020 yılının Ekim ayında Sayın Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Hanımefendi Sibel Tatar öncülüğünde Hedef Sıfır Atık Tatlısu Pilot Projesine başlandı. Proje, beldede atıkların ayrı toplanması ve geri dönüştürülmesini amaçlamaktaydı. Atıklarda %70 dönüşüm oranına ulaşan proje, Tatlısu Belediyesi’ne ve belde halkına Kasım 2021’de devredildi.

Hanımefendi Sibel Tatar, Kıbrıs’ta günümüzden milyonlarca yıl önce yaşamış ve nesli tükenmiş Kıbrıs cüce fil ve cüce su aygırları ile bunun yanında nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Akdeniz fokları hususunda farkındalık yaratmaya yönelik birtakım projeler de yürütmektedir.

Bu kapsamda, Hedef Sıfır Atık Projesi dahilinde atık toplama konteynırları Kıbrıs cüce fili ve Akdeniz foku formunda yapılmıştır.Ayrıca arkeolojik kazılar neticesinde bulunan Kıbrıs cüce su aygırı fosillerinin sergilenebilmesi amacıyla Hanımefendi Sibel Tatar’ın girişimleriyle modern müze kurulmasına yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.

Hanımefendi Sibel Tatar, bir hayvansever olarak, “Sokak Hayvanlarını Kısırlaştırma Projesi”yle kısa sürede yüzlerce sokak hayvanının kısırlaştırılmasını mümkün kılmış. Çevre sorunlarına duyarlı bir kişi olarak da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihinin en yıkıcı orman yangınlarından olan 17 Mayıs 2020 yangının ardından “Hoşgeldin Bebek Ormanı” projesiyle KKTC’de doğan her bebek için bir fidan ekilmesine olanak sağlamıştır. Hoşgeldin Bebek Ormanı’nın 2025 yılı sonuna kadar on binlerce fidana ev sahipliği yapması bekleniyor.

Bunun yanında Hanımefendi Sibel Tatar, 1. Çocuk Hakları Çalıştayı, 1. Yaşlı Hakları Çalıştayı, 1. Aile Çalıştayı ve 1. Engelli Hakları Çalıştayı gibi çalışmaların hayata geçmesini sağladı.

Cumhurbaşkanlığı’nda Lefkoşa Barosu ile oluşturulan komitenin Çocuk Hakları Çalıştayı Sonuç Raporu’ndan yola çıkarak hazırladığı Çocuk Adalet Yasası Teklifi’nin 20 Kasım 2022 tarihinde Dünya Çocuk Hakları Günü’nde KKTC Cumhuriyet Meclisi’ne taşınmasını sağladı. Söz konusu yasa teklifiyle Hanımefendi Sibel Tatar, suça sürüklenen çocuklar ve gençlerin rehabilitasyonu konusunda öncü adımlar atmıştır.

Bir Türk kadını olarak, manevi değerlere ve Türk Aile yapısının erdemlerinin sürdürülmesine büyük önem veren Hanımefendi Sibel Tatar, diğer çalışmaların yanında mutlu çocukların yetiştirilmesi için alanında uzman, ülkemizin önde gelen üç profesörüyle birlikte “Mutlu Çocuklar, Anne- Baba El Kitabı”nı hazırladı. Söz konusu kitap ülke çapında Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen “Mutlu Çocuklar Ebeveyn Söyleşileri”nde ve bunun yanında tüm ilk okullarda ücretsiz olarak dağıtılmıştır.
 
Hanımefendi Sibel Tatar, öncülüğünde daha sonra da özel çocuk velileri için Özel Gereksinimli Mutlu Çocuklar Ebeveyn El Kitabı yayımlanmıştır.
 
Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Hanımefendi Sibel Tatar’ın öncülüğünde önce Fidan Çocuk Orkestrası kurulmuş. Ardından da özel eğitime gereksinimli, kaynaşabilir çocuklardan oluşan Fidan Çocuk Korosu kurularak, özel çocuklara müzikte fırsat eşitliği yaratılıp, sanata birebir katılma imkânı verilmiştir. Fidan Çocuk Orkestrası ve Fidan Çocuk Korosu, kuruldukları tarihten itibaren her 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile birlikte konserler vermektedir.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’ın öncülüğünde ve Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ülkede bulunan 42 Kadın Sivil Toplum Örgütü’nü bir çatı altında koordine ederek iş birliği imkânı sunan Kuzey Kıbrıs Kadın Örgütleri Ağı ile örgütlerin kendi aralarında koordineli çalışmalar yürütebilmesi, kadının bilgilendirilmesi, meslek edinmesi, ekonomik gelir elde edebilmesi, hakları konusunda aydınlatılması, zor koşullarda başvurabileceği kurum ve kuruluşlar ile birçok konuda destek alabileceği bir network oluşturmuştur.

“Kuzey Kıbrıs’ta İpeğin Yeniden Doğuşu” projesiyle, Hanımefendi Sibel Tatar, neredeyse unutulmaya yüz tutan İpek Böceği Kozası Üretimi ve İpekçilik faaliyetlerinin yeniden canlanması için, Güzelyurt Akçay Köyü’nün kadınlarının çalışmalarıyla yürüttüğü İpek Böceği Çiftliği ve İpek Dokuma Atölyeleri kurulmasına öncülük etmiştir. Burada üretilen ipekler, Hanımefendi Sibel Tatar’ın KOZADA adını verdiği marka ile ipekten dokuma şallara, fularlara, çocuk kıyafetlerine ve broşlara dönüştürülmüştür.

“Kuzey Kıbrıs’ta Keçenin Yeniden Doğuşu” projesiyle, Hanımefendi Sibel Tatar, öncülüğünde çöpe ve doğaya atılan koyun yünleri geri dönüşümle keçe haline getirilerek “Keçada” markası altında terlik, şapka, takı ve broş üretilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.

Hanımefendi Sibel Tatar, gerek “Kuzey Kıbrıs’ta İpeğin Yeniden Doğuşu” gerekse “Kuzey Kıbrıs’ta Keçenin Yeniden Doğuşu” projeleriyle Kuzey Kıbrıs’ta kadınların ekonomik olarak güçlendirilip kendi ayakları üzerinde durmamalarını ve yerel ürünlerin üretiminin arttırılmasını sağlamayı amaçlamıştır.

Kıbrıs Türk kültürünün korunması ve yaşatılması konusundaki hassasiyeti ile tanınan Hanımefendi Sibel Tatar’ın ülkenin önde gelen akademisyenleri ile hazırlanan “Gelenekten Geleceğe Kıbrıs Mutfağı” isimli kitap yayımlanmış, “Kilidi Açılan Tarih: Kıbrıs Kapı ve Sandıkları” isimli bir diğer önemli kültür tarihi çalışması da yayım aşamasına gelmiştir.
KKTC Cumhurbaşkanlığı himayesinde Hanımefendi Sibel Tatar öncülüğünde yürütülen proje kapsamında Kıbrıs Kapı ve Sandıkları, Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Millî Mücadele Müzesi’nde sergilenmeye başlamıştır.

Hanımefendi Sibel Tatar’ın Canev Tatar ve Dr. Cansu Ayten Tatar Atik isminde iki kızı vardır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.