EN

Büyük Türk Milleti’nin bir parçası olarak, Türk Devletleri Teşkilatı içinde entegrasyonumuz pekişiyor

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Dünyası entegrasyonu içindeki yeri ve önemi” isimli panele katıldı ve bir konuşma gerçekleştirdi.

Fotoğraflar





Cumhurbaşkanı Ersin Tatar paneldeki konuşmasında, Kıbrıs Türkü’nün egemen eşitlik, eşit statünün kabulü ve KKTC’nin tanınması konusunda mücadele verildiğini söyledi.

KKTC’ye uygulanan haksız izolasyon ve ambargolara rağmen mücadeleden vazgeçilmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Çünkü büyük Türk milletinin parçasıyız” dedi.

Sovyetler Birliği dağılınca Türk Devletleri’nin bağımsızlığını kazandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin, Türk Dünyası içindeki önemi ve liderliğinin arttığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Devletleri Teşkilatından önce Türksoy’da Kıbrıs Türkü ve KKTC’yi temsil edenler sayesinde Türk devletleriyle bağların pekiştiğini kaydetti.

KKTC’nin, Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olurken zorluklar yaşandığını ve ülkeleri vazgeçirmek için çalışmalar yapıldığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin diplomatik girişimleriyle KKTC’nin anayasal adıyla oy birliğiyle teşkilata üye olduğunu ifade etti.

Türk Devletleri Teşkilatında yer alınmasını bazı kesimlerin önemsemediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “Önemsemeyenlerin aklı başka yerde ancak o yerden iyi haber gelmiyor. Türk dünyasıyla kucaklaşmayı tercih ediyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, federasyon temelinde çözüm ile Avrupa Birliği içerisinde Türkiye ile bağların koparılmasının istendiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin üniversite, turizm, sanayi ve hizmet sektöründe insan kaynaklarıyla birlikte güçlenmeyi sürdürdüğüne dikkat çekti.

Paneli düzenleyenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, panelde yapılacak toplantılarda hayırlara vesile olacak kararlar üretilmesini temenni etti.