Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 16 km’lik mukavemet yol koşusunun ödül töreninde konuştu
“Resmi müzakerelere iki egemen devlet temelinde ve Kıbrıs Türkü’nün eşit uluslararası statüsünün kabul görülmesiyle başlanabilir”
Fotoğraflar
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1 Ağustos Toplumsal Direniş bayramı nedeniyle düzenlenen 16 km’lik mukavemet yol koşusunun ödül törenine katıldı
Cumhurbaşkanı Tatar, TMT Mücahitler Derneği’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada Kıbrıs’ın 1571’de 80 bin şehit verilerek fethedildiğini, Kıbrıs Türkünün 1878’de başlayan İngiliz sömürge döneminde nelere maruz kaldığının herkesin bilincinde olduğunu, ama Kıbrıs Türkünün Türk askerinin mutlaka adaya geri geleceğini bilerek varlığını sürdürdüğünü söyledi.
Türk Mukavemet Teşkilatının kuruluşunda dönemin Türkiye Başkanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ve Kıbrıs Türkü'nün Varoluş ve Özgürlük Mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük’ün gayret ve çabalarının önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Menderes, Zorlu, Denktaş ve Küçük’ü önemle yad etmek istediğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs adasının Yunanistan ile birleştirilmesine müsaade edilmeyeceğini tüm dünyaya o dönemde verilen destansı mücadele ile duyurulduğunu dile getirdi.
Adanın Yunan yapılması için çok oyunlar oynandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, 1950’lerde İngiltere’nin iki egemen üs karşılığında adadan çıkması ve adanın Yunanistan’a bağlanması için ikna edildiğini, bu amaçla adaya nüfus taşındığını, bunun İngiliz kayıtlarında bulunduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar, bu amaçla (Türk olmayan) nüfusun 100 binlerden 400 binlere çıkarılarak, adanın asimile edilmeye de çalışıldığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Adanın Yunan olması için Kıbrıs’ta kilisenin ve Yunan cuntasının çabalarına Kıbrıs Türkünün direndiğini ve 1974 Barış Harekatının yolunu açarak Kıbrıs’ta yeni bir dönemin başlamasına vesile olduğunu belirtti.
Adada ancak iki egemen devlet temelinde çözüm siyasetinin daha da kökleşmesi gerektiğini de anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, resmi müzakerelerine ancak iki egemen devlet temelinde ve Kıbrıs Türkünün eşit uluslararası statüsünün kabul görülmesiyle başlanabileceğini, Kıbrıs Rum Lider Nikos Hristodulidis’le 28 Temmuz’da ara bölgede bir araya geldiklerinde de bunu aktardığını belirtti. Tatar, bu siyasete Türkiye’nin de tam destek verdiğini söyledi.
KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye olarak katılmasıyla, tüm dünyaya adada iki ayrı devlet, iki demokrasi, iki halk olduğunun gösterildiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Artık, bir federasyon çatısı altında görüşmelere, anavatanla bağların kopartılmasına, AB içerisinde tek egemenliğe, bizlerin osmosis yoluyla zaman içerisinde tüketilmesine, zaman içerisinde AB içerisinde buranın Rum ve Yunanın egemen olacağı bir statüye dönüşmesine asla müsaade etmeyeceğimizi tüm dünyaya haykırıyoruz” dedi.
Devlet sahibi olmanın öneminin devamlı olarak yeni nesillere anlatılması gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün bekasının kendi çatısı altında olduğunu vurguladı.
Kıbrıs Türküne yakışanın devlet sahibi bir halk olarak devam etmesi olduğunu kaydeden Tatar, tüm bunların hayat bulması için KKTC’ye sahip çıkmak ve mukavemet ruhunu devam ettirmenin en büyük temennisi olduğunu ifade etti.