EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1956 -1974 yılları arasında şehit olan 8 Çınarlı şehidi için Çınarlı Şehitlik Anıtı’nda düzenlenen anma törenine katıldı

“Şehitlerimiz sayesinde devletimiz var”

Fotoğraflar




Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, anma töreninde yaptığı konuşmada, “Şehitleri ne unuturuz ne unuttururuz, bugünleri onlara borçluyuz…” dedi.

Kıbrıs Türkü’nün yok edilmesi, göç ettirilip adanın Yunanistan’a bağlanması için zülüm, soykırım ve katliam gerçekleştirildiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, yapılan saldırılara karşı vatanı için direnen şehitleri rahmetle andı.

Kıbrıs Türkü’nün mücadelesinin devam ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin garantörlüğünün sona erdirilmesi ve Türk askerinin adadan çekilmesi için uğraşıldığını dile getirdi.

Dayatma bir çözüm için girişim yapıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünün teyidiyle yeni ve resmî müzakerelere başlanacağına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra yürütülen iki devletin işbirliğine dayalı çözüm siyasetinin Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklendiğini aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varılacak anlaşmanın parçası olacağını şehitler huzurunda söylemek istediğini kaydetti.

Devletini kuran Kıbrıs Türkü’nün; özgür, bağımsız, barış, huzur ve güven içinde yaşamasını şehitlere borçu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, 1974 öncesine dönülmeyeceğini söyledi.

Mehmetçiğin adaya çıkıp, Mücahitlerle buluşarak Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğüne ve bağımsızlığına kavuştuğu Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yılını kutlamak için hazırlıkların sürdüğünü anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “20 Temmuz’da Kıbrıs Barış Harekatını coşkuyla kutlayacağız ve önemini dünyayla paylaşacağız” dedi.

Tanınma konusunda bazı sıkıntılar olsa da KKTC’nin Dünya tarafından kabul gören bir gerçek olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Dünyanın Kıbrıs’ta iki ayrı devlet, iki ayrı halk ve iki ayrı demokrasi olduğunu bildiğine vurgu yaptı.