EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, Mutlu Barış Harekâtı’nda yer alan ve hizmet dışına çıkan "Gazi" isimli helikopterin sergilendiği anıt helikopter açılış törenine katıldı

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan anıt helikopter açılış töreninde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Havacılık Birlik Komutanı Kara Pilot Yarbay Rıza Olgun konuşma yaptı. 

Fotoğraflar





Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a anı objesi takdim edildi. Tören, protokol ve mimarların birlikte açılışı gerçekleştirmesiyle sona erdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 49. yıl dönümünde Barış ve Özgürlük bayramı etkinlikleri çerçevesinde toplanıldığını söyleyerek, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın Kıbrıs Türkü için bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü'nün bu harekat sayesinde barış, hürriyet ve özgürlüğüne kavuştuğunu belirtti. 
Cumhurbaşkanı Tatar, 49 yılda KKTC insanına güvenli bir yaşam verebilmenin mutluluğu içinde olduklarını söyledi. 
Cengiz Topel Anıtı, Anıt Gemi ve şimdi de havacılığın bir gereği olarak Kıbrıs Barış Harekatı’na 72 helikopterle birlikte katılarak, büyük hizmetler veren helikopterin sergilenmeye başladığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, bu anıtların önemine vurgu yaptı. 
Cumhurbaşkanı Tatar, emeği geçenleri tebrik ederek, mimari ve çevre açısından da anıt gemi ve helikopterin Yavuz Çıkarma Plajı’na değer kattığını, anıtların ve çevresinin çağdaş ve evrensel bir yaklaşımla düzenlendiğini ve barışın sinyalini verdiğini söyledi. 

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’yla Kıbrıs’a barış geldiğini, bu barışın hem Türklere, hem Rumlara geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı,  “Kıbrıs Barış Harekâtı olmasaydı bu ülkedeki çatışmalar devam edecekti,  istikrar oluşmayacaktı” dedi. 

Tüm dünyaya çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs’ta barışın ve güvenliğin devamı için mutlak surette Kıbrıs’ın gerçeklerine göre bir antlaşma olması gerekir.  İki ayrı devletin iş birliğini gerektirecek bir düzenlemeyle ancak bir antlaşma olabilir” dedi. 

Yeni siyasetin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün teyit edilmesiyle Kıbrıs meselesinin müzakere edilebileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, bu mesajın bugün de tüm dünyayla paylaşılacağını ifade etti. 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte bugün Ercan Havalimanı’nın yeni terminal binasının açılışının yapılacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Başbakan Ünal Üstel ve hükümetin yaptığı çalışmalar ve olağanüstü bir gayretle bugün 20 Temmuz’un yıl dönümünde KKTC’nin yeni havalimanına kavuşmasının KKTC’nin geleceği bakımından fevkalade önemli olduğunu vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Tatar, su, kabloyla elektrik, Ercan Havalimanı’nın kapasitesinin artırılması ve her türlü altyapıyla KKTC’nin gelecek yıllarda çok daha refah ve müreffeh yarınları yakalayacağını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Tatar, tüm halka KKTC’nin ilelebet yaşayacağını ve Anavatanın tamamıyla yeni siyasetin arkasında olduğunu, şehitlerin hiçbir zaman unutulmayacağını belirtti. 
1974’te birlikte şehit düşen Mehmetçikler ve mücahitleri rahmetle yad eden Cumhurbaşkanı, gazilere saygı ve şükranlarını sundu.