EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 27-28 Ocak 1958 Direnişi’nde şehit düşenleri anma törenine katıldı

“1957-1958’de verilen destansı direnişler sayesinde Kıbrıs Türkü'nün tarihten gelen hakları tescil edildi”

Fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 27-28 Ocak 1958 Direnişi’nde şehit düşenler için Lefkoşa’daki Şehitler Anıtı ve Küçük Kaymaklı Mezarlığı'nda düzenlenen anma törene katıldı.
 
Cumhurbaşkanı Tatar törende yaptığı konuşmada 27-28 Ocak 1958 tarihinin, Kıbrıs Türkü'nün bağımsızlık mücadelesinde bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.
1955’ten itibaren Kıbrıs Türkü’ne yönelik başlatılan saldırılara ve baskılara karşı halkımızın eşitliği için verdiği mücadelenin, İngiliz Sömürge Yönetimi’nin de saygısını kazandığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Bozkurt gazetesinin 28 Ocak 1958’de, “İngiliz Taksimi Kabul Etti” manşeti ile yayımlanması üzerine, Gazimağusa ve Lefkoşa’da bulunan gençlerin başlattığı yürüyüşlerin, İngiliz Sömürge Yönetimi tarafından orantısız güç kullanılarak sindirilmek istendiğinde yedi şehit verildiğini anlattı.
 
1957-1958’de verilen destansı direnişler sayesinde Zürih ve Londra konferanslarının belli bir noktaya getirilebildiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Zürih ve Londra antlaşmalarıyla da Kıbrıs Türkü'nün tarihten gelen haklarının, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu ortağı olarak tescil edildiğini ifade etti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar EOKA’nın, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni adayı Yunanistan’a bağlamak için bir sıçrama tahtası olarak gördüğünü belirterek Türkiye Cumhuriyeti’nin adaya, Zürih ve Londra antlaşmalarıyla tanınan garantörlük haklarını kullanarak çıktığının da altını çizdi.
 
Verilen mücadelenin egemen eşitlik temelinde bir antlaşma için olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar; “27-28 Ocak 1958’in, Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş antlaşmalarında Kıbrıs Türk halkının, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eşit kurucu ortağı, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin garantör ülke olarak tescil edilmesinde büyük katkısı olduğunu düşünmekteyiz” diyerek şehitlere Allah’tan rahmet gazilere de şükranlarını sundu.