EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Bartın’da Kıbrıs gazileri ve şehit aileleri ile bir araya geldi

Temaslarda bulunmak amacıyla Türkiye’de bulunan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bartın’da Kıbrıs Gazileri ve Şehit Aileleri ile buluştu.

Fotoğraflar




Cumhurbaşkanı Ersin Tatar burada yaptığı konuşmada, etkinlikte bulunan Türkiye Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a 6 Şubat Depreminde hayatını kaybeden Şampiyonluk Meleklerin ailelerinin Adıyaman’da adalet arayışında gösterdiği ilgi ve duyarlılıktan dolayı teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü etkinliklerinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Temmuz’da kalabalık bir heyetle gelerek Kıbrıs Türk halkının yalnız olmadığı mesajını verdiğini belirterek, Kıbrıs Türk halkının haklı davasında Anavatan Türkiye hükümetinin yanında olmaya devam edeceğini belirttiğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliğinde olmadığı için herhangi bir federal çözüm çerçevesinde Türkiye Cumhuriyetinin adadan çekilmesi garantörlüğünün modası geçtiği için son bulması gibi bir takım tartışmaların artık geride kaldığın anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Yeni milli siyasette, Kıbrıs’ta iki devletli bir çözüm için, bizlerin iyi niyetiyle yine ulusal toplumda bu meseleyi tartışabileceğimizi ama egemen eşitliğimizin ve ulusal sözünün teyidiyle ancak bir müzakere sürecinin tekrar başlayabileceğini Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti adına da yine 20 Temmuz günü bunu bizlerle paylaşmıştır ve yüreklerimize su serpmiştir. Kendisine buradan bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Büyük Önderi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra sonra hep mazlumların yanında olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, ‘Dünya beşten büyüktür, daha adil bir dünya mümkündür’ sözünün çok anlamlı bir söylem olduğunun vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün 20 Temmuz 1974’te Türkiye’nin müdahalesiyle bağımsızlığa, özgürlüğe, hürriyetine kavuştuğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, gelinen noktada Doğu Akdeniz’e jeostratejik, jeopolitik gelişmelerle Kıbrıs’ın eski Kıbrıs da olmadığını, Akdeniz’in hiç eski Akdeniz olmadığını kaydetti.

Dünya ülkelerinin oralarda pozisyon jeostratejik bir takım avantajlar alma uğruna Güney Kıbrıs’ın bir lojistik üs haline geldiğini, orada sadece İngiliz egemen üstleri değil aynı zamanda farklı ülkelerin gemileriyle Gazze’ye, Filistin’e ya da başka yerlere müdahale etme noktasında garantör ülke Türkiye Cumhuriyeti’nin buna seyirci kalmayacağını ve dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tüm bu gelişmeler ışığında daha da önem kazandığını statüsünün yükseldiğini ve dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’yle birlikte elbette Doğu Akdeniz’de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli birliği, ulusal çıkar menfaatleri için hem Mavi Vatan’da, hem de gökyüzünde, hava sahasında fevkalade önemli bir noktaya gelindiğini dile getirdi.

Millet olarak, milli değerlere sahip çıkmak ve ecdattan gelen sorumlulukla ve siz gazilerin 50 yıl önce gösterdiği cesaretle canını siper ederek Kıbrıs Barış Harekatına katıldığını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, gazilere minnetlerini sundu ve şehitler rahmetle andı.

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında bağların ve iletişimin gelişmesi gerektiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, yapılacak işbirliklerinin önemine vurgu yaptı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi askeri başarıların ekonomik başarılarla taçlandırılması gerektiğini aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kalkınması ve gelişmesine yönelik çalışmaların önemine vurgu yaptı.

Türk Devlet Teşkilatı’nda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yer aldığını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’de Türk Dünyası’nın serhat bekçiliğini yaptıklarını kaydetti.

Etkinlikte konuşan Türkiye Adalet Bakanı Yilmaz Tunç ise 6 Subat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremle tarihin en büyük afetlerinden birinin yaşandığını belirterek, depremin ilk anından itibaren sorumlularla ilgili adli süreçleri başlattıklarını ve bunu hassasiyetle
sürdürdüklerini söyledi.

Deprem anında Türkiye'de bulunan Şampiyon Melekleri Adiyaman'da kaybettiklerini ve büyük bir
Acı yaşadıklarını anlatan Bakan Tunç, “Şu anda devam eden bir yargılama süreci var. Bu yargılama surecini de yakından takip ediyoruz. Sorumlular elbette hak ettikleri cezaya çarptırılacak. Bundan hiç kimsenin, özellikle sampiyon meleklerimizin
ailelerinin hiç şüphesi olmasın. Biz, davanın yakından takipçisiyiz."dedi