EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanlığı tarih ve araştırma komitesi tarafından düzenlenen “40. Yılında Geçmişten Günümüze KKTC’nin Tarihsel Evrimi” paneline katıldı.

"Kıbrıs adası hiçbir zaman Rum-Yunan ikilisinin yönetimine girmemiştir"

Fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanlığı tarih ve araştırma komitesi tarafından düzenlenen “40. Yılında Geçmişten Günümüze KKTC’nin Tarihsel Evrimi” paneline katıldı.
 
Yazar Bülent Fevzioğlu’nun yönettiği panelde Cumhurbaşkanlığı Tarih ve Araştırma Komitesi Başkanı Hasan Topal, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Ergün Olgun ve eski siyasetçi-tarihçi İsmail Bozkurt birer konuşma gerçekleştirdi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, panelde yaptığı konuşmada, birçok medeniyetin Kıbrıs’ta bulunduğunu belirterek, adanın hiçbir zaman Rum-Yunan ikisinin yönetimine girmediğini söyledi. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının adanın İngiltere idaresine girmesiyle sıkıntı yaşamaya başladığını belirterek, adayı Osmanlı’dan kiralayan İngiltere’nin geri vermek yerine adayı ilhak ettiğini dile getirdi. 
 
Bu durumu kabul etmeyen Türklerin Anadolu’ya geri döndüğünü bazılarının ise adada yaşamını sürdürmeye devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Rum-Yunan ikisinin ise ENOSİS hayalini hayata geçirmek için girişim yaptığını anlattı.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs adasında yaşananları anlamak için tarihi iyi bilmek ve araştırmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nin kendi egemenlik ve Mavi Vatan’daki haklarıyla bölgede bir devlet olarak yerini aldığını bu coğrafyada varlığını sürdürmek için Türkiye ile birlikte mücadele verildigini ifade etti. 
 
Federal çözüm arayışları sırasında Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün tartışılmasından rahatsızlık duyduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile birlikte şu anda yürütülen yeni siyasetin iki devletin işbirliğine dayalı bir çözüm modeli olduğunu vurguladı. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının başka bir devlet ve halkın boyunduruğa altına girmeyeceğini belirterek, kendi geleceğini tayin edeceğini kaydetti. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, devleti geleceğe daha iyi bir şekilde yöneterek, sahip çıkarak, milli değerlerle barış, huzur ve güven içinde taşımak için mücadele vermeye devam edeceklerini söyledi. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Filistin’de yaşananlara da işaret ederek, Kıbrıs’ta barış içinde yaşamanın Türkiye ve Türk askeri sayesinde olduğunu kaydetti. 
 
Panelde konuşulanların tarihe not olarak düşüleceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar panel sonunda konuşmacılara plaket sundu.