EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar eşi Sibel Tatar ile birlikte, Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşen Turizm ve Ekonomi Çalıştayı’na katıldı

“Kendi insanımıza mutluluk ve refah verebilmek için bütün imkânlarımızın en iyi şekilde değerlendirilmesi için çalışıyoruz”

Fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar eşi Sibel Tatar ile birlikte bu sabah, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Ekonomik Örgütler Platformu ile Türkiye Halk Bankası katkılarıyla gerçekleşen Turizm ve Ekonomi Çalıştayı’na katıldı.
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra; Türkiye Medikal Turizm Derneği Başkanı Dr. Sinan İbiş, Türkiye Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri’nin de açılış konuşmalarını yaptığı çalıştay, Acapulco Resort Hotel’de saat 09.00’da başladı.
 
Çalıştayda yaptığı açılış konuşmasına, dün akşam Azerbaycan-Ermenistan sınır hattındaki çatışmalarda şehit düşenlere rahmet ve Azerbaycan halkına başsağlığı dileyerek başlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’de düzenlenen bu gibi toplantılarda farklı sektörleri ele alarak ülkenin geleceğini değerlendirmenin önemine değindi. 
 
Halk Bankası KKTC Genel Müdürü Sevda Özen’in önerisi ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar’ın titiz çalışmaları sonucunda çalıştayın düzenlendiğini belirten Cumhurbaşkanı; “Her iki hanımefendiye de teşekkür ederim” dedi. Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca, Türkiye Halk Bankası ve Ekonomik Örgütler Platformu yetkililerine de çalıştaya verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.
 
Kıbrıs Türk halkının büyük mücadeleler verdiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, turizmin adadaki en önemli lokomotif sektör olduğunu kaydederek 1974’ten öncesinde Kıbrıs Türklerinin turizm sektöründe hak ettiği yeri alamadıklarını anlattı. 1974 öncesinde Maraş’ın turizm alanında ekonominin yarısını teşkil edecek şekilde bir paya sahip olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş toprağının Kıbrıs Türk Vakıfları’na ait olduğuna değindi.
 
1974 öncesinde turizm ile ilgilenen Kıbrıslı Türk isimlerin olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Rumların yaptığı tüm haksızlığa rağmen turizm konusunda da Kıbrıs Türklerinin mücadele vermeyi bırakmadıklarını söyledi. 
Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadelenin sonrasında Kıbrıs Barış Harekâtı ile yeni bir dönemin başladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin sınırlarının çizildiğini ve Kıbrıs Türkü’nün tüm izolasyon ve engellemelere rağmen Türkiye Cumhuriyeti üzerinden bağlantılarla turistlerin ülkemize geldiğini anlattı. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar, turizm alanında 1974’ten itibaren başarılanların küçümsenebilecek noktada olmadığına işaret ederek; “Sıfır noktasından ülkenin doğası, yeşili, mavisi, kültürü ve doğal güzelliklerin korunması suretiyle kendi demokrasisi ve kendi dinamikleri içerisinde turizm konusunda potansiyeli yakalayabilmek için çalışmalar yürütülmüştür. Şu anda dengeli diyebileceğimiz bir turizm potansiyeli de oluşmuştur” diye konuştu. 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar; Girne, Gazimağusa, İskele ve Karpaz’a kadar uzanan Gaziveren ve Lefke de olmak üzere, ülke genelinde dengeli bir gelişme ile turizm potansiyelinin geliştirilebilmesi için çaba harcandığına dikkati çekti. 
Çeşitli fuar ve etkinliklerde ülke tanıtımının yapılmasının önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm turizm tanıtım faaliyetlerinde KKTC’nin de yer almasından duyduğu memnuniyeti paylaştı. 
 
Dünyanın çeşitli ülkelerinin, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki büyükelçileri ile yaptığı toplantıya atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, burada Kıbrıs Türk tarafının yeni siyasetini anlatırken KKTC’nin potansiyelini de paylaştığını kaydetti. 
 
Turizm tanıtımında Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğinin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin turizm potansiyelini ve turizme yönelik hizmetlere değinerek ülke tarihinin zenginliğine ve Maraş açılımının önemine değindi. 
Maraş açılımının ekonomi ve turizme büyük katkı yaptığının altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, pandemiye rağmen açıldığı günden bugüne Maraş’ı 700 binden fazla insanın ziyaret ettiğini söyledi. 
 
Cumhurbaşkanı Tatar; “Maraş, KKTC’nin turizm potansiyelini artıran bir hadise olmuştur” dedi. Maraş açılımına destek veren Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürünü yineleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş açılımına yönelik bazı tepkilerin olduğunu ancak siyasette cesur adımlar atılmasının gerektiğini dile getirdi.  
 
Potansiyelin tamamlanması yönünde kurak bir adaya suyun getirilmesinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, ülkeye 2011 yılından itibaren dev bir adım olan su projesini kazandıran Türkiye Cumhuriyeti’ne bir kez daha teşekkür etti.
 
“KKTC hepimizin bildiği gibi Doğu Akdeniz’in belki de en güzel adasıdır. Bu adanın kuzeyi, yıllardır büyük bir mücadeleden geçmiştir. Kıbrıs Türk halkının egemenliğinde ve yeni siyasetimizle bu topraklardaki irademizi, siyasi duruşumuzu ve Türkiye Cumhuriyeti’nden aldığımız destekle bu ülkeye sahip çıkıyoruz.
Kendi insanımıza mutluluk ve refah verebilmek için bütün imkânlarımızın en iyi şekilde değerlendirilmesi için çalışıyoruz.
Yan sektörlerin ve yetiştirilen çeşitli ürünlerin geliştirilebilmesi için finansmana ihtiyaç vardır. Halk Bankası’nın esnafa ve hizmetlerini geliştirmekte olan iş insanlarına yönelik tanıdığı kredi imkânları vardır.
Potansiyelin artması için nelerin yapılabileceği konusunda çalışmalar yapmak ve bundan en iyi şekilde fayda sağlayıp ülkemizi güçlendirmek, bir üst noktaya taşıyabilmek görevimizdir. Milli siyasetimiz için verdiğimiz mücadele devam edecektir. Bu bölgedeki varlığımızı sürdürebilmemiz için Anavatan Türkiye ile iş birliği içinde yapacağımız bütün çalışmalar, hepimizin geleceği için çok önemlidir. Bütün bunların olabilmesi için istikrarın ve güven oluşumunun sağlanması, hepimizin dileğidir. Binlerce insan, çeşitli sektörlerde çalışarak geçimini sağlamaktadır” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, bu çalıştayın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.   
 
Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmaların ardından teşekkür belgesi ve hediye takdiminde bulundu.