EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Gazilerle yemekte bir araya geldi

Fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1’nci Piyade Alayı 3'üncü taburda Gaziler Günü vesilesiyle düzenlenen yemeğe katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yemekte yaptığı konuşmada, Gaziler Günü nedeniyle gazilerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün özgürlük ve varoluş için çok mücadele verdiğine ve Türkiye’nin desteğiyle devlet kurulduğunu belirterek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıtmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nda yürütülen çalışmaların yanında farklı platformlarda tanıtım faaliyetlerinin sürdüğününe işaret ederek, Kıbrıs’ta iki ayrı eşit egemen halkın olduğunu ve iki devletin işbirliğiyle antlaşma olabileceğini, Doğu Akdeniz’de bağımsız bir Türk devleti olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin antlaşmanın bir parçası olması gerektiğini dünyaya duyurduklarını vurguladı.

Federal temelde antlaşma ve Rum tarafının tutumuna göre, Kıbrıs Rum tarafının cumhuriyet, Kıbrıs Türk Tarafının toplum veya cemaat olarak görüldüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk tarafının cumhuriyetin içine entegre edilerek çözüme ulaşılabileceği, özellikle Avrupa Birliği içinde yer alacak devletin, ‘sıfır asker ve sıfır garanti’ diyerek 1571 yılından beridir hakkı ve hukuku görmezden gelinerek, garantörlük hakkının elinden alınması, güvenliğin Avrupa Birliği’ne teslim edilmesi ve Türkiye’nin adadan çekilmesinin istendiğini kaydetti.

Böyle bir çözüm şeklini Kıbrıs Türk tarafının asla kabul etmeyeceğini ve Türkiye’nin de onay vermeyeceğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, doğru yolun iki ayrı egemen eşit devletin işbirliğine dayalı bir çözüm modeli olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün hiçbir zaman dayatma bir çözüme muhtaç olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dünya nimetlerinden faydalandığını, halkına sağlık, eğitim her türlü güvenlik hizmetinin verildiğini ifade etti.

Kıbrıs Türk Halkını temsil etmek için önümüzdeki günlerde New York’a gideceğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, ‘egemenlik tanınmadan müzakere masasına federal çözümü görüşmek için oturmayacağını’ BM Genel Sekreterine söyleyeceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, yürütülen politikayı Türkiye’nin tam desteğiyle sürdürdüklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta barış, huzur ve güvenin Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri’nin gösterdiği gayretlere borçlu olunduğunu sözlerine ekledi