Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Yönetimi Başkanı Hristodulidis’le, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) Antropoloji Laboratuvarı’na ortak ziyaret gerçekleştirdi
“Kayıpların bulunarak ailelerin acılarının bir nebze de olsa dindirilmesini ümit ediyorum”
Fotoğraflar
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) Antropoloji Laboratuvarı’na ortak ziyaret gerçekleştirdi.
Saat 09.05’te laboratuvara gelen Cumhurbaşkanı Tatar’a Özel Temsilcisi Ergün Olgun eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Tatar’ı ve beraberindekileri Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk Üye Hakkı Müftüzade, Kıbrıslı Rum Üye Leonidas Pantelides ve Komitenin Üçüncü Üyesi (BM) Paul-Henri Arni ile üst düzey BM yetkilileri karşıladı.
Ziyaret kapsamında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis Kayıp Şahıslar Komitesi’nin üç üyesiyle görüşen Cumhurbaşkanı Tatar, görüşmenin ardından laboratuvarda incelemelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Tatar’a, buradaki çalışmalarla ilgili brifing verildi.
KŞK Antropoloji Laboratuvarı’nı ziyaretlerinin ardından laboratuvar çıkışında değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, kayıp kişiler konusunun insani bir konu olduğunu, KŞK’nın yürüttüğü mükemmel çalışmaları takdirle karşıladıklarını belirterek, “Zaman içinde daha fazla kayıp şahsın bulunmasını ümit ediyorum. Bu, ailelerin acılarını dindirecektir” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, 1963’te kaybolan eşinin bulunması için kendisinden yardım isteyen 91 yaşındaki bir kayıp yakınına işaret ederek, “Bu çok büyük bir acıdır” diye konuştu.
İki liderin daha fazla kazı yapılması konusunda bir mutabakata varıp varmadıklarının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Tatar, “Olası gömü yerleri konusunda bilgi sahibi olan kişileri cesaretlendirmek gerekiyor. Çünkü yeni bilgiler olmadığı sürece yeni kazılar yürütmek mümkün değildir” dedi.
Bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Tatar, KŞK’nın yıllardır mükemmel bir çalışma yürüttüğünü belirterek, dünyada kayıplar konusunda Kıbrıs’takine benzer 42 örnek bulunduğunu, KŞK’nın dünya sıralamasında “en iyilerinden” biri olduğunu belirtti ve Komiteye tüm çabalarından ötürü teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Tatar, “Nikos’un söylediği gibi bilgi sahibi olan kişileri bilgi paylaşmaları için cesaretlendirmeye devam edeceğiz. Bu çok önemlidir” diyerek, 60 yıldır süregelen, insani bir konu olan kayıplar konusunda görgü tanıklarının olduğunu ama bu kişilerin belli bir yaşa ulaştığını belirterek, komitenin çalışmalarının hızlandırılmasının önemini vurguladı.
KŞK’ya bir kez daha teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu yıl emekliye ayrılacak olan Komitenin Üçüncü Üyesi (BM) Paul-Henri Arni’ye de çabalarından dolayı teşekkürlerini iletti.
Bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Tatar, kayıplarla ilgili daha fazla bilginin Komiteyle paylaşılmasını ve kayıpların bulunarak ailelerin acılarının bir nebze de olsa dindirilmesini ümit ettiklerini yineleyerek, bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kayıplar konusunun siyasi konuların dışında, insani bir konu olduğunu vurgulayarak, kayıpların bulunması ve ailelerin acılarının dindirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını yineledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta müzakerelerin yeniden başlaması için Kıbrıs Türk tarafının tutumunu yineleyerek, Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün kabul edilmesi gerektiğini, aksi takdirde bir ilerleme kaydedilemeyeceğini söyledi.