EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şehit Piyade Er Allahverdi Kılıç’ın şehit edildiği Güvercinlik köyünde düzenlenen törene katıldı

Fotoğraflar


 
Cumhurbaşkanı Tatar törende yaptığı konuşmada, Şehit Piyade Er Allahverdi Kılıç’ın şehit edilmesinin 28. yıl dönümünde Kılıç’ı rahmetle andı. KKTC sınırlarını beklerken burada hedef olarak şehit edilmesinin, KKTC’ye sıkılan bir kurşun olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığı için Anavatan Türkiye’nin desteğiyle 1974 öncesinde çektiği acılara ve yaşanan mezalime karşı dik duruşuna işaret etti. Kıbrıs Türkünün 1974 Barış Harekatı ile özgürlüğüne ulaştığına ve bu hürriyetin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin sınırlarının belirlenmesinin ardından sınırları başarı ile koruyabilmenin önemine değindi.
 
“KKTC devleti hem Kıbrıs Türkünün hem de tüm Türk dünyasının burada en güneydeki Türk devleti olarak Akdeniz’e açılan penceresidir” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, bu çağda Gazze’de yaşananları ve vahşeti  müşahede ederken  barış ve huzurun öneminin bir kez daha iyice anlaşıldığını kaydetti. BM Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen tüm dünya devletlerinin ikazlarına rağmen Gazze’deki vahşetin sürdüğünü, 1960’lı yıllarda Kıbrıs Türkleri de saldırılara uğrarken dünya devletlerinin seyirci kaldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün mücadelesi için canlarını feda eden şehitleri andı ve KKTC’nin sınırlarını büyük bir fedakarlıkla bekleyen ve  koruyan tüm Mehmetçik ve Mücahitleri hürmetle selamladı.
 
Türk Silahlı Kuvvetlerinin adadaki varlığının önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, federal bir çatı altında AB üyesi olmayan Türkiye’nin garantörlük haklarının sona erdirilmesini ve Türk askerinin adadan çekilmesini hedefleyen oyunlara Kıbrıs Türk halkının Anavatan Türkiye’nin desteğiyle iki devletli siyasetle artık son verdiklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının özden gelen, uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan egemenlik hakkının tezahürü olan devlet ile güneydeki devletin iş birliği ile bir anlaşmanın olabileceğinin altını çizdi. “Bir anlaşma olacaksa, KKTC bu anlaşmanın bir parçası olacaktır” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, şehitlerimizin, yaşanan acıların ve mücadelemizin bu topraklar için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmekte olduğunu söyledi.
 
Kıbrıs Türk halkının şehitlerini asla unutmadığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, tüm şehitleri rahmetle andı ve tüm gazilere şükranlarını sundu.