EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, siyasi parti başkanı ve temsilcilerini bilgilendirdi

Fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York temasları öncesi mecliste temsil edilen siyasi parti başkanı ve temsilcileriyle görüştü. 
 
Görüşmede, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Ünal Üstel, 
Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Demokrat Parti Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ve parti temsilcileri katıldı.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, siyasi parti genel başkanları ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, pazar sabahı New York’a gitmek üzere hareket edeceğini söyledi.
 
Öncesinde partileri bilgilendirme toplantısı yaptıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, görüşmede süreçle ilgili değerlendirme yapma imkanı bulduklarını belirtti.
 
Çeşitli farklı konuları görüştüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Farklı görüşler olabilir ama hedefimiz Kıbrıs Türk halkının ayrı bir halk olarak haklarını ve haklılığını korumaktır” dedi.
 
Talepleri ve haklarının kabul edilmesi durumunda görüşmelerin başlayabileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da egemenlik, eşit statü ve iki devletli çözüm siyasetini ilan ettiklerini, Anavatan Türkiye’nin de kendilerini desteklediğini, bunu da uluslararası camiaya ilan edildiğini anlattı.
 
Diyalogdan ve iletişimden yana olduklarını ama yeni siyasetten geri adım atmalarının söz konusu olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, işbirliğiyle her iki halkın faydasına olabilecek bir siyaset sürdürdüklerini söyledi.
 
İşbirliği önerilerinin de masada olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu önerileri; “Doğal kaynaklarla ilgili ortak komite kurulması, Türkiye’den gelen su projesi, güneş enerjisi, enterkonnekte sistem, düzensiz göç ve mayınların temizlenmesi” olarak dile getirdi ve “İşbirliği için bu önerileri yineleyeceğiz” dedi.
 
Kapılar konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Metehan’daki tıkanıklığın, Güney’deki tek şeritten kaynaklandığını, bunun için girişimler yapıldığını kaydetti. 
 
Haspolat Kapısının da ticari araçlar için açılması yönünde girişim yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bunun Metehan’a rahatlama getireceğine inanç belirtti.
 
“Diyalog ve iletişimden yanayız” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, ortak bir zeminde buluşulması gerektiğini, bunun da Kıbrıs Türk halkının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünün kabulünden geçtiğini ifade etti.
 
Federal çözümün Kıbrıs Türk halkını yama yapacağını, zemini zayıflatacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “O kadar yaşananlardan sonra yeni siyaset doğru bir siyasettir, yeni siyaseti bu şekilde yürütmeye devam edeceğiz” dedi.
 
Ortak zemin oluşmasına kadar özel temsilci atanmasına karşı olduklarını da söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Federal çözüme kapı açılmaya çalışacak adımlara karşı olduğunu kaydetti.
 
Kıbrıs’ta müzakere için ortak zemin var mı yok mu konusunda temsilci olduğunu, o yüzden kişisel temsilci konusunda bir sorun görmediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile de istişareler yapıldığını, bu pozisyonun devam ettiğini belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, “Çözüm istiyoruz, Kıbrıs’ta 1974’te barış oluştu, 50. yıl oluyor. Siyasi nedenle tanınmayan ama bilinen köklü bir devletimiz var. Bu gerçek inkar edilemez, bu şartlarda, bunun dışında masaya sürüklenmek mümkün değildir. Bunu anlatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
 
Kıbrıs Türk halkının Türk Devletler Teşkilatına katılmasının da önemli bir açılım olduğuna vurgu yapan Tatar, bu yönde yapılan çalışmalarla Kıbrıs Türk halkının uluslararası görünürlülüğünün artırılmasının da yeni siyasete  güç verdiğini kaydetti.
 
New York’ta da çeşitli temaslar yapacağını ve KKTC’nin gelişimini anlatıp zulüm haline gelen ambargoların yanlışlığını vurgulamaya devam edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunu korumak için orada olacaklarını söyledi.
 
BM Genel Sekreteri ile görüşeceğini ifade eden Tatar, İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletler Teşkilatı Genel Sekreterleri, Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ve diğer yetkililerle de görüşmeleri olacağını belirterek, 17-24 Eylül tarihleri arasında yoğun temasları olacağına işaret etti.
 
Pile - Yiğitler yolunun Yiğitler ayağında çalışmaların başladığını da belirten Cumhurbaşkanı Tatar, ara bölgede de Pile halkının yoldan faydalanması için BM ile görüştüklerini ifade etti.
 
Bunun insani bir olay olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu yol mutlaka yapılacaktır” dedi.