Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC’ye yaptığı ziyareti TAK'a değerlendirdi
“Bu işin geri dönüşü yok. Müzakerelere dönülmesi, KKTC’nin tanınmasından geçmektedir”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye yaptığı ziyareti, hem Kıbrıs sorunu hem de iç meseleler boyutuyla Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) değerlendirdi.
Kendisinin iki buçuk yıllık görev süresince Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye üçüncü ziyaretini yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’deki yemin töreninden sonraki ilk yurt dışı ziyaretinin KKTC’ye olduğunu anımsatarak bunu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC’ye verdiği önemin göstergesi olarak değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Tatar Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretini, güçlü ve önemli bir heyetle yaptığını da ekledi.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ortak basın toplantısındaki; “Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu, KKTC’nin tanınmasından geçmektedir” sözlerine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar; “Bunları birlikte değerlendirdik ve bu işin artık geri dönüşü yok. Türk Devletleri Teşkilatı ve diğer dost ülkelerden tanınma için girişimlerde bulunulacağı görüşüldü. Önemli olan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yapısını da güçlendirmek” dedi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin desteklerinin devam etmesinin önemine değindi.
“İki devletliliğin pekişmesi için Türkiye Cumhuriyeti de çalışma yürütecektir”
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını tamamlamak üzere olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar; “Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılında, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan başkanlığında yapacakları vardır. Milli siyaset gereği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne daha da önem verilmesi gerekmektedir” dedi.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin özellikle Avrupa Birliği’ne girdikten sonraki zihniyetinin federal temelde bir çözümden geçtiğini yani, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğü ile adadaki asker varlığının son bulması ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’den dışlanması yönünde olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar bunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin de kabul etmeyeceğini kaydetti.
“Bizim savunduğumuz siyaset, Kıbrıs sorunu bağlamında, Türkiye Cumhuriyeti’nin de ana gündem maddelerindendir. Yani bu iki devletliliğin pekişmesi için Türkiye Cumhuriyeti de çalışmalar yürütecektir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, bu çalışmaların iki boyutu olduğunu söyleyerek şu bilgileri aktardı:
“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cevdet Yılmaz’ı görevlendirecek”
“Birincisi tanınma için sürekli olarak dış ülkelerle temasları sürdürebilmek, dost devletleri yanımıza çekebilmek ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin görünürlüğünü artırmak gerekir. Bence tanınma dediğimiz olay kendiliğinden gelişen bir olaydır. Diplomatik ilişkilerden önce yapılacak olanlar vardır; kültür, ticaret, turizm, eğitim ve spor gibi… Bizim Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Türk Devletleri Teşkilatı’nın ticaret odaları konfederasyonuna katıldı, sürekli olarak buluşup ticaret ve ekonomi konularını konuşacaklar. Bütün bunlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin görünürlüğünü artıracaktır diye değerlendiriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı da bütün bunlara destek vermeye devam edecektir.
İkincisi, buradaki ekonomik yapı çok önemlidir. Pandemiyi atlattık, ekonomik kriz malum… KKTC bu enflasyon karşısında kendini nasıl korur? Bütün bunları da ele aldık... Bir de bu hava meydanında bazı durumlar var aşılması gereken, kabloyla elektrik getirilmesi var, 20 Temmuz’a kadar Ercan Havalimanı’nın açılması var… Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, Azerbaycan dönüşü Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’ı buraya göndereceğini söyledi. Cevdet Yılmaz eski bir bakan, kendisinin ifadesi ile plan ve bütçecidir. Bunlarla alakalı, burada birkaç gün geniş kapsamlı toplantılar yapılacak. Teşekkür ederiz kendisine. Ekonomik ve Mali İş Birliği Protokolü bağlamında yapılacak olanlar var. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaşanan bazı sıkıntılara çare bulunabilmesi için Cevdet Yılmaz’ı görevlendireceğini söyledi.
Dolayısıyla bir taraftan tanınma yolundaki mücadelemiz diğer taraftan da ekonomik yapının güçlendirilmesi için Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin arkasındadır.”
Doğu Akdeniz’deki milli siyasetin kökleşmekte olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar; “Milli siyaset aynen devam edecektir” dedi ve çalışmaların, KKTC’nin zeminini güçlendirdiğini ifade etti.
“Hem Türkiye Cumhuriyeti’nin hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hakkını ve hukukunu korumaya muktediriz, koruyacağız”
Geçen temmuz ayında karşı tarafa, ada etrafındaki doğal zenginlikleri araştırma çalışmalarının birlikte yürütülmesi için Türkiye Cumhuriyeti’nin bir konferansta ilgili tarafların buluşmasını teklif ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar; “Buna yanıt alamadık. Yanıt da gelmez. Çünkü Rum tarafı bizim egemenliğimizi, varlığımızı kabul etmez. Kendilerine göre bir hayal dünyasında yaşamaya devam ediyorlar. Onlara göre, Kıbrıs Cumhuriyeti bütün bu coğrafyanın hakim unsurudur ve kuzey de Kıbrıs Cumhuriyeti’ne bağlıdır. Maalesef Avrupa Birliği ile bazı konulardaki ilişkilerde de bunu görüyoruz” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Tatar, Yunanistan ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üye olduğu Avrupa Birliği’nin taraf olduğunu da söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin hidrokarbon konusunda çok hassas olduğunu ve bu konuyu en iyi şekilde yönettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar; “Biz Mavi Vatan’da hem Türkiye Cumhuriyeti’nin hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hakkını ve hukukunu korumaya muktediriz, koruyacağız” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde deprem konusunu da ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, 6 Şubat depreminde Adıyaman’da iki torununu kaybeden eski bakan Kenan Akın’ı dün Cumhurbaşkanlığı’na çağırarak Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştürdüğünü de belirtti.