Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “YENİ FİKİRLERLE MASAYA OTURMANIN ZAMANI GELDİ”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1977’den beri sürdürülen federal temelde bir anlaşma zemininin, özellikle Crans Montana'da son yaşananlardan sonra, pek de umut vermediğini, dolayısıyla yeni fikirlerle masaya oturmanın zamanın geldiğini Rum lider Anastasiadis’e ifade ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile bu akşam ara bölgede gerçekleştirdiği gayrı resmi görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda basına açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tarar, “Türkiye ile istişare içinde, 5’li konferansta da yapacağımız değerlendirme ile kendi düşünce ve fikirlerimizi, beklentilerimizi ortaya koymak suretiyle bu süreci yönetmek, Kıbrıs’ta yan yana, işbirliği içinde yaşayabilecek iki devlet formülüyle bu işi sürdürüp başarabilmek tabi ki temennimiz ve niyetimizdir” değerlendirmesinde bulundu.
Birleşmiş Milletler’in gözetiminde, Rum lider Anastasiadis ile gayri resmi tanışma toplantısında bir araya geldiklerini belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, detaya girilmeden çeşitli konuların görüşüldüğünü, BM Genel Sekreteri Guterres’in yazdığı mektupla ilgili görüşlerini ifade ettiğini söyledi.
“YENİ FİKİRLERLE MASAYA OTURMANIN ZAMANI GELDİ”
Yeni fikirlerle masaya oturmanın zamanının geldiğini, Kıbrıs Türk halkının bu konuda iradesini ortaya koyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle konuştu:
“Netice itibariyle, Kıbrıs’ın gerçekleri, benim halktan altığım onay, yetki ve bu doğrultuda yeni bir takım beklentilerin doğduğunu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bu aşamada, Kıbrıs Türk halkının artık 1977’den beridir sürdürülen federal temelde bir anlayışın artık pek umut vermediğini ve dolayısıyla yeni fikirlerle masaya oturmanın zamanının geldiğini çünkü; zaman geçtikce Kıbrıs Türk halkı bu beklentilerini karşılama noktasında iradesini ortaya koymuştur. Dolayısıyla bu meselenin daha da ileriye görüşülmesi için Sayın BM Genel Sekreteri’nin uygun göreceği bir zamanda beşli bir konferansta bütün bu meselelerin değerlendirilebileceği ve sürecin o şekilde yönetilmesiyle bir süreç yaşanabileceği konuşulmuş, tartışılmıştır.”
Beşli konferans önerisinin ilk önce Türkiye Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldiğini, bunun BM Genel Sekreteri’nin mektubunda da yer aldığını ve bu yönde bir beklenti içerisinde olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Rum lider Anastasiadis’in de bu konuya sıcak baktığını ifade ettiğini aktardı.
“İZOLASYONLARIN ARTIK KABUL EDİLEMEZ BİR NOKTADA OLDUĞUNU, İNSAN HAKLARINA AYKIRI OLDUĞUNU DA KONUŞTUK”
Görüşmede, Maraş ve hidrokarbon konularının da tartışıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “Benim, ısrarla üzerinde durduğum, Kıbrıs Türkleri’ne uygulanan ambargo ve izolasyonların artık kabul edilemez bir noktada olduğunu, insan haklarına aykırı olduğunu da konuştuk” dedi.
Rum lider Anastasiadis’le buluşmasının gayri resmi tanışma toplantısı olduğunu, kırıcı olmadan, iyi niyet çerçevesinde toplantıdan ayrıldıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, düzenledikleri toplantı nedeniyle BM’ye teşekkür etti.
Kıbrıs Türk tarafının yine iyi niyetini göstererek, süreci ona göre yönetmek için üzerine düşeni yapabileceğini gösterdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, şöyle konuştu:
“Bu müşterek bir davadır. Kıbrıslı Türklerin Türkiye Cumhuriyeti ile yıllardan beridir sürdürdüğü bir ulusal davadır. Bizim Türkiye ile istişare içinde, 5’li konferansta da yapacağımız değerlendirme ile kendi düşünce ve fikirlerimizi beklentilerimizi ortaya koymak suretiyle bu süreci yönetmek, Kıbrıs’ta yan yana, işbirliği içinde yaşayabilecek iki devlet formülüyle bu işi sürdürüp başarabilmek tabi ki temennimiz ve niyetimizdir.Tabi ki karşı taraftan buna olumlu yanıt almak beklenemez, onların da görüşleri vardır, dolayısıyla bu süreci bu şekilde ileriye götürmek için bir süreç izlenecektir.”
“HİÇBİR ZAMAN GÖRÜŞMEDEN KAÇMADIK”
Hiçbir zaman “görüşmeye gitmeyiz, görüşmelerden kaçıyoruz” anlayışı içinde olmadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Ama söylediklerimiz vardır, beklentilerimiz vardır. 1977’den beri sürdürülen federal temelde bir anlaşma zemininin özellikle Crans Montana’da son yaşanılanlardan sonra artık pek de umut vermediğini de ifade ettik. Ama kırıcı olmadan, çok da şuanda bir umutsuzluğa girmeden pozisyonumuzu ortaya koyduk” dedi.
“BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ BEŞLİ KONFERANSTA DAHA FAZLA NETLEŞECEKTİR”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bir gazetecinin, “İlk görüşmeden nasıl bir izlenim aldınız, ileride görüşme masaya geldiğinizde herhangi bir uzlaşı ihtimali görebilir musunuz?” sorusu üzerine, şöyle konuştu:
“Şimdi buna cevap verebilmek pek mümkün değil, çünkü karşınızda yıllardan beri bu müzakere süreçleri içerisinde bulunan bir Kıbrıs Rum lideri vardır; Nikos Anastasiadis’in söyledikleri bellidir. Crans Montana’da yaşanılanları da biliyoruz. Ama bizim pozisyonumuz açık ve nettir, bunları ifade ettik, pozisyonumuzu tekrar kendileri ile paylaştık. Çok da detaylara inmedik, baş başa ikimiz görüştük, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilci Vekili Elizabeth Spehar zaman zaman bizlerle beraberdi, çoğu zaman biz ikimiz görüştük, müzakereci arkadaşlarımız olmadan, o detaylara girilmeden çerçeveyi görüştük. Ben pozisyonumu ortaya koydum, o kendi beklentilerini ortaya koydu, ama netice itibariyle bu akşam şu netleşmiştir; bundan sonraki süreç beşli konferansta daha fazla netleşecektir.”
“TÜRKİYE İLE UYUM İÇİNDE HAREKET ETMEK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Kıbrıs konusunun Türkiye ile ortak dava olduğunu, Türkiye ile uyum içinde hareket etmelerinin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bundan sonraki sürecin sürdürülmesinde beşli konferansta konuşulacakların, işin çerçevesinin oluşturulmasının ve netleştirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, “Bu süreci bu şekilde götürme düşüncesi içerisinde, bunun da bu akşam netleştiğini gördüm, nitekim BM bu akşam yaptığı açıklamada beşli konferansa atıfta bulunmuştur; hem BM Genel Sekreteri’nin yazısında vardır, bu akşam bizim yaptığımız görüşmeden sonra da ifade edilmiştir” dedi.