EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yeşilırmak-Yedidalga Üreticiler Birliği Başkanı Cavit Atalar ve beraberindeki heyeti kabul ederek görüştü

“Kıbrıs meselesi, 1974’te başlamadı”

Fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yeşilırmak ve Yedidalga bölgesinden üreticileri kabulünde yaptığı konuşmada, Yeşilırmak Direniş ve Bütünleşme Günü olan 5 Eylül’ün önemine işaret ederek, Yeşilırmak’ın mücadele yıllarında önemli bir Türk yurdu olduğunu belirtti.
 
5 Eylül Yeşilırmak Direniş ve Bütünleşme Günü’nde düzenlenen şehitleri anma etkinliğinin anlam ve önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, bölgede milli mücadele tarihine değer verildiğini ve mücahit ruhunun Yeşilırmak’ta yaşadığını görmekten dolayı duyduğu memnuniyeti paylaştı. 
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün milli mücadelesini genç nesillere aktarmanın ve adım adım verilen mücadele ile geldiğimiz noktanın önemine değindi.
 
Önemli bir dijital platformda Kıbrıs’taki olayların Türk askerinin 1974’te adaya gelmesiyle başladığına dair içeriği olan ve tarihi gerçekleri çarpıtan bir filmin yayına girecek olmasından büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu filme yönelik gerek Türkiye Cumhuriyeti’nden gerekse KKTC’den büyük tepkilerin yayıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Tatar konu ile ilgili şunları kaydetti:
 
“Kıbrıs meselesi 1974’ten çok daha önce başlamıştır. Kıbrıs meselesinin özünde Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama hedefiyle karşı tarafın yaptığı büyük ihlaller vardır. Kıbrıs Türk halkına yapılan haksız saldırılarla Kıbrıs Türkü’nün yok edilmesine çalışılmıştır. Biz, Kıbrıs Türkü’nün mücadelesini, fedakârlığını, maruz kaldığı soykırıma karşı sonuna kadar direndiğini cevap olarak veriyoruz. Bu direniş bir destandı. Bu destan Erenköy’deydi, Yeşilırmak’taydı. Ada çapında mücahitlerin ortaya koydukları kahramanlıklarla Çanakkale Savaşı’na benzeyen bir kahramanlık destanıydı. Kıbrıs Türkü çok badirelerden geçerek bu destanı yazdı ve bu adada milli ruhu yaşatmasını bildi.”
 
Kıbrıs Türkü’nün bu destanı yazarken karşı tarafın onları katletmek ve adayı Yunanistan’a bağlamak için yola çıktığını anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs meselesinin 1974’te başladığını anlatmanın tarihi gerçekleri yansıtmadığının altını çizdi.
 
20 Temmuz Barış Harekatı’nın adada yeni bir sayfa açtığını, iki bölgelilik ve ardından KKTC’nin kuruluşu ve Kıbrıs Türk halkının bağımsızlığına kavuşmasını sağladığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Akdeniz’deki gelişmeler doğrultusunda artık bugün KKTC’nin Mavi Vatan ve göklerde değerini ve statüsünü daha da yükselttiğini söyledi.  
 
Yeşilırmak bölgesinde mücadele yıllarında ve 1974’te şehit düşenleri yad eden Cumhurbaşkanı Tatar, tüm gazilere de minnet duygularını iletti.