EN

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

“Gayemiz güçlü ve umutlu kadınlar yaratarak mutlu bir halk oluşturmaktır”

Sibel Tatar açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
 
“25 Kasım yıllardır süregelen kadına karşı şiddete dur demek ve bu konuda farkındalık yaratılması amacıyla 1999 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edilmiştir. Her yıl tüm dünyada 25 Kasım’da Kadınlara uygulanan şiddete karşı farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmekte ve şiddetin her türlüsü kınanmaktadır buna rağmen kadına yönelik şiddet en yaygın insan hakkı ihlali olarak tüm dünyada devam etmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarında da kadınların üçte birinin yaşamlarının bir döneminde şiddete maruz kaldığı belirtilmektedir.
Bizim ülkemizde de maalesef tüm dünyada olduğu gibi kadına yönelik şiddet sosyal bir sorun olmaya devam etmektedir. Şiddet mağduru kadınların bir kısmı sesini duyurup devletin ilgili birimlerinden ve sivil toplum kuruluşlarından yardım talep ederken bir kısmı da şiddete boyun eğmeye ve şiddet görmeye devam etmektedirler.
Yapılan araştırmalar ve çalışmalar, kadınların şiddete boyun eğmesinin bir çok nedeni olmasına karşın temel sebeplerin başında kadının ekonomik yönden yetersizliğinin geldiği görülmektedir.
 
Bu düşüncelerden yola çıkarak 25 Kasım 2021’de üyelerinin tamamı kadın olan, üreten ya da farklı alanlarda faaliyet gösteren ve odak noktası kadın olan 42 derneği Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan ‘Kadın Örgütleri Ağı’ adı altında birleştirdik. Amaç, çeşitli projeler ile ekonomik ve sosyal hayatın dışında bırakılan kadınların sesi olmak, kadına destek vermek ve kadının güçlendirilmesi ve ekonomik olarak yeterli hale gelebilmesi yönünde ortak projeler üretmektir. Kadınların güçlendirilmesi ve girişimci veya üretici olarak başlayacakları yolculuklarında üretim ve pazarlama tekniklerini öğrenmeleri yönünde üniversiteler ile görüşmeler yapıp bu konuda eğitim programları hazırladık.
Ayrıca iş kurmak veya işini geliştirmek isteyen kadınlara uygun kredi ve hibe programları için çalışmalar yapıp bu konuda yönlendirmeler yaptık. Bu konudaki araştırma ve çalışmalarımız devam etmektedir.
Kadınların ekonomik olarak güçlenmesine ve bir meslek edinmelerine yönelik bir başka projemiz ise “İpeğin Kuzey Kıbrıs'ta Yeniden Doğuşu Projesi” dir. Bu kapsamda Akçaylı kadınların üretimin her aşamasında bulundukları ürünlerine ‘Kozada’ markası adını verdik.
 
İpeğin Kuzey Kıbrıs’ta Yeniden Doğuşu Projemizin birinci ayağını Akçay’da tamamlamış olup, ikinci ayağını ise Karpaz bölgesinde başlamış bulunmaktayız.
 
İpek böceği kozalarından elde edilen ipek ipliğinin tezgahta dokunarak, üretilen; bebek tulumu, bebek elbisesi, çocuk yatak çarşafı seti, şal ve fular ürünlerinin satışına ilk olarak Ercan Havaalanı’nda başlanmıştır.
 
Yapılan tüm çalışmalardaki amacımız kadınları ekonomik yönden güçlendirerek, kendi ayakları üzerinde duran bireyler olabilmelerini sağlamaktır. Kadınlara yönelik destek çalışmalarımız ve projelerimiz ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde devam edecektir.
 
Gayemiz güçlü ve umutlu kadınlar yaratarak mutlu bir halk oluşturmaktır. 
 
Bu vesile ile dünyanın hiçbir coğrafyasında, hiçbir kadının şiddetin hiçbir türüne uğramadan, hakları ihlal edilmeden, insan haysiyet ve onuruna yaraşır bir hayat sürmelerini temenni eder, bütün insanlığa ve bütün kadınlara şiddetsiz sevgi dolu bir dünya dilerim.