Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, Dünya Barış Üniversitesi’nin Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde düzenlediği “2. KKTC’de Sürdürülebilir Kültürel Miras Turizm Paneli’ne katıldı
“Turizm ülkesi olmak için vizyon oluşturmamız gerekiyor”
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Sibel Tatar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için önemli bir sektör olan turizmle ilgili panele katılmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Sibel Tatar, Turizm Haftası’nın, toplumda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak, halkın turizm hareketlerine katılmasını sağlamak, turizm ve kültür değerlerini tanıtmak ve turizmi geliştirmek amacıyla kutlandığını söyledi.
Turizmin kapsamında değerlendirilen seyahatlerin bilinmeyeni bilme, görülmeyeni görme ve öğrenme arzusu ile yapılan geziler olduğunu kaydeden Sibel Tatar, turizmde bir vizyon oluşturulursa ekonomiye büyük bir katkı sağlanarak, yerel ekonominin canlandırılabileceğini ve istihdamın artabileceğini kaydetti.
Kültürel mirasın önemi olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini belirten Sibel Tatar, kendi yaptığı seyahatlerden bir turist olarak tecrübelerini anlattı ve temizlik konusunun turizm için özellikle önemli olduğunu vurguladı.
Sibel Tatar, turizm konusunda eğitimin önemine de işaret ederek , “Biz gerçekten bir turizm ülkesi olmak istiyorsak ülke olarak, idare olarak bir vizyon oluşturmamız gerekiyor ve bu vizyonu da topluma, halka, öğrenciye dahi benimsetmemiz, kabullendirmemiz gerekiyor. Turizm bakış açısının bizim ülkemiz için ne olduğunu, çocuk yaştan başlayarak eğitimin içerisine de koyarak kabullendirmek ve benimsetmek lazım” şeklinde konuştu.
Kültürel mirasa sahip çıkılması, yaşatılması ve geleceğe taşınması gerektiğine vurgu yapan Sibel Tatar, “Biz inanılmaz şanslı bir ülkeyiz bu açıdan, gerçekten çok zengin bir kültürel mirasımız var” dedi.
Sibel Tatar, ülkede kültürel mirasın nasıl değerlendirilebileceği hakkında örnekler vererek açık hava müzelerinin kalitesinin ve varlığının artırılabileceğini, kapalı müzelerin sayısının artırılabileceğini ve ziyaret saatlerinin uzatılabileceğini, ülke gastronomisinin, Kıbrıs Türk halk müziğinin ve halk oyunlarının değerlendirilebileceğini söyledi.
Turizmde diğer ülkelerle rekabet edilebilmesi için fiyatların önemine işaret eden Sibel Tatar, hükümetin uçak biletlerinin düşürülmesi konusunda çalışma yapması gerektiğine dikkat çekti.
Ülkeye özgü ürünlerin turizm açısından ekonomiye katkı koyacak araçlar olduğunu, bu yüzden kültürel ve yerel ürün yelpazesinin artırılması gerektiğini söyleyen Sibel Tatar, ürün çeşitliliği ve bulunabilirliğin artırılması gerektiğini aktardı.
Kıbrıs’ta çok zengin bir mutfak kültürü bulunduğunu aktaran Sibel Tatar, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Sibel Tatar öncülüğünde “Gelenekten geleceğe Kıbrıs Mutfağı” isimli gastronomi kitabının yayınlandığını söyledi.
Kıbrıs Türk Halk Müziği ve Halk Oyunlarının daha görünür olması gerektiğini dile getiren Sibel Tatar, bu konuda da çalışma yaptıklarını kaydetti.
Turizmde çevre temizliğinin önemine değinerek, Cumhurbaşkanlığı himayesinde kendisinin öncülük ettiği Tatlısu’da “Hedef sıfır atık projesini” hayata geçirdiklerini dile getiren Sibel Tatar, geri dönüşümde yüzde 75 oranına ulaşarak projeyi Tatlısu Belediyesi’ne teslim ettiklerini ifade etti.
Tatlısu Belediyesi’ne cam kırma makinesi ve birçok konteyner hibe ettiklerini dile getiren Sibel Tatar, konteynerlerin Kıbrıs’ta geçmişte yaşayan cüce fil ölçülerinde yapıldığını ayrıca Akdeniz fokları şeklinde de pet şişe toplama konteynerlerinin yerleştirildiğini söyledi. Sibel Tatar, konteynerlerin kenarına turistlerin okuması için Türkçe ve İngilizce bilgilendirme notları yerleştirdiklerini de belirtti.
Sibel Tatar, Girne Kalesinde bulunan fosillerin uzmanlar tarafından incelendiğini ve bu fosillerin cüce su aygırı olduğunun tespit edilmesinin ardından restorasyonu ve temizliğinin yapıldığını vurguladı.
Fosillerden yararlanılarak cüce su aygırı iskeletinin yapıldığını dile getiren Sibel Tatar, 29 Nisan’da cüce su aygırının Kıbrıs Kapı ve Sandıkları Müzesi’nde sergileneceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı Kültür Yayınları adı altında üç tane yayının çalışmasını yaptıklarını anlatan Sibel Tatar, gastronomi kitabının yanı sıra Kıbrıs Kapıları ve Sandıkları Kitabını yayınladıklarını, Kıbrıs Türk Halk Müziği kitabının ise hazırlığının sürdüğünü ifade etti
Kıbrıs Kapı ve Sandıkları Müzesini geçtiğimiz hafta açtıklarını dile getiren Sibel Tatar, müzede adanın birçok bölgesinden 40’ı orijinal 13 replika olmak üzere 53 sandığın ve 25 replika kapının bulunduğunu belirtti.
Sibel Tatar, turizm konusunda düzenlenen panelden dolayı emeği geçenleri tebrik etti.
Konuşmanın ardından Sibel Tatar’a plaket takdim edildi.