EN

Cumhurbaşkanı Tatar: “Erenköy şehitleri Kıbrıs Türkü’nün yazmakta olduğu destanın bir simgesi haline geldiler”

Fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şanlı Erenköy Direnişi’nin 60’ıncı yıl dönümü ve şehit düşenler için bugün Erenköy Şehitliği’nde düzenlenen anma törenine katıldı.
 
Törende, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yenierenköy-Karpaz Belediye Başkanı Hamit Bakırcı ve Erenköy Mücahitler Derneği Başkanı Mustafa Arıkan birer konuşma yaptı.
 
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şanlı Erenköy Direnişi sırasında genç yaşlarda, tahsillerini yarıda kesip Türkiye ve birçok yerden akın ederek vatan müdafaasında canlarını siper eden şehitlerin Kıbrıs Türkü’nün yazmakta olduğu destanın bir simgesi haline geldiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Tatar, Erenköy Direnişi’nin benzerlikleriyle küçük bir Çanakkale Zaferi olduğuna da dikkat çekti.
"Erenköy Direnişi benzerlikleriyle küçük bir Çanakkale Zaferi'dir"
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Erenköy Direnişi’nin 60’ıncı yıl dönümünde şehitlerin manevi huzurunda olduklarını belirterek, Erenköy Direnişi’nin benzerlikleriyle küçük bir Çanakkale Zaferi olduğuna dikkat çekti.
Şanlı Erenköy Direnişi’nin Kıbrıs Türk tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “Buradaki kahramanlıklar ve burada yazılan destan milli tarihimize geçti. O günlerden 60 yıl sonra burada bağımsız bir Türk devleti olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, şimdi Türk Devletleri Teşkilatı’nın bir üyesidir. Doğu Akdeniz’de hak, çıkar ve menfaatlerin korunmasında buradaki kazanımlarımız ve varlığımız çok önemlidir” ifadelerine yer verdi.
Erenköy Direnişi’nde fedakârlıklar gösterip genç yaşlarda, tahsillerini yarıda keserek Türkiye'nin her bölgesinden, Londra’dan ve birçok yerden akın ederek vatan müdafaasında canlarını siper ettiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs’ta Kıbrıs Türkü’nün yazmakta olduğu destanın bir simgesi haline geldiler” dedi.
"Türkiye olmadan Kıbrıs ile ilgili hiçbir anlaşma olmayacak"
 “Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlük hakkını kullanarak 8 Ağustos günü Türk Hava Kuvvetleri’nin garantörlük hakkıyla müdahalesi ve Rum-Yunan ikilisini püskürtmeleriyle burası destana dönüştü.” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti olmadan Kıbrıs ile ilgili hiçbir anlaşmanın olmayacağını vurguladı.
"Erenköy mücahitleri denildiğinde akıllara Kıbrıs Türk halkının kahramanlığı ve destanı, Çanakkale Savaşları’na benzerlik olan bir kahramanlık destanı gelir" diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Erenköy’de şehit düşenlere Allah’tan rahmet diledi, tüm Erenköy halkına saygı ve minnetlerini iletti.