Görüşme sonrası basına açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Spehar ile görüşmesinde BM Barış Gücü raporu ve İyi Niyet Misyonu çerçevesinde sunulan raporun detaylarının konuşulduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bugün, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Elizabeth Spehar’ı kabul etti.
Görüşme sonrası basına açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Spehar ile görüşmesinde BM Barış Gücü raporu ve İyi Niyet Misyonu çerçevesinde sunulan raporun detaylarının konuşulduğunu belirtti.
"EGEMEN EŞİTLİĞE DAYALI YAN YANA YAŞAYAN İKİ DEVLETİN İŞ BİRLİĞİ"
5+BM konferansına yönelik Kıbrıs Türk tarafının duruşunu ve beklentilerini görüşme fırsatı bulduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs görüşmeleri bağlamında son 50 yıldır süren görüşmelerden sonuç alınmadığını ve federal temelde bir anlayışın artık geride kaldığını yineledi. Uluslararası statüde egemen eşitliğe dayalı yan yana yaşayan iki devletin iş birliği çerçevesinde 5+BM konferansından sonra resmi bir müzakere sürecini öngördüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, şu anda bir hazırlık döneminde olunduğunu, pandeminin gidişatına bağlı olarak şubat sonu veya mart başı 5+BM konferansının düzenlenmesi için çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.
"AB’DEN GELECEK AŞILAR KONUSUNDA ZEMİNİN DÜZENLENMESİ İÇİN BM’DEN YARDIM İSTEDİK"
Teknik Komitelerin etkili bir şekilde çalışabilmeleri ve faydalı sonuçların alınabilmesi için Kıbrıs Türk tarafının iyi niyetini ortaya koyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, AB’den gelecek olan aşı konusunda gerekli zeminin düzenlenmesi için BM’den yardım istediklerini kaydetti. İlgili Teknik Komitenin aşı konusunda bu sabah sunduğu raporda, AB’den gelecek aşıların Rum Yönetimi üzerinden Kıbrıs Türk tarafına iletileceği beklentisinin olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Bize bu aşıların AB üzerinden verileceği söylenmiştir. Bunun, ilgili Sağlık Teknik Komitesi tarafından takip edilmesi gerektiğini BM ile de paylaştık.”
BM’nin görevinin iki taraf arasında arabuluculuk yaparak bu çalışmaların fayda sağlanmasına katkı yapmak olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Spehar ile görüşmesinde Spehar’ın Kıbrıs Türk tarafının pozisyonunun açık ve net bir şekilde anladığını söyledi. BM’nin de yakınen durumu takip ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs artık eski Kıbrıs değildir. Doğu Akdeniz eski Doğu Akdeniz değildir. Bölgesel büyük meseleler vardır. Türkiye’nin pozisyonu vardır. 50 yıldır verdiğimiz mücadele vardır” dedi.
MÜZAKERE MASASINDA KARŞILIKLI İYİ NİYET ÇERÇEVESİNDE AYNI STATÜDE YAN YANA YAŞAYAN İKİ DEVLET
Cumhurbaşkanı Tatar, uluslararası statüsü bakımından egemen eşitlik temelinde yan yana yaşayan iki devletin karşılıklı iyi niyet çerçevesinde ve aynı statüde müzakere masasında buluşabileceklerini belirtti ve Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşmanın ortaya çıkması için zeminin sağlamlaştırılması gerektiğini kaydetti. Kıbrıs Türk tarafının verdiği mesajları Türkiye Cumhuriyeti’nin de vermekte olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün akşam verdiği bu yöndeki mesajına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Tatar, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun Ankara ziyareti sırasında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da bu yönde net mesajlar verdiğini söyledi.
"AB, 5+BM TOPLANTISININ BİR PARÇASI DEĞİLDİR"
Kıbrıs Türk halkının beklentilerini ve geleceğe yönelik bakış açısını en iyi şekilde mesaj olarak New York’a ve Washington’a ve ilgili mercilere ilettiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, 5+BM toplantısında AB’nin toplantının bir parçası olmadığını belirterek, Güven Yaratıcı Önlemler(GYÖ) konusuna değindi ve şunları söyledi:
“Bizim için esas olan Kıbrıs sorununun özüdür, esasıdır. Bu esas da 5+BM toplantısında direkt görüşülecek konudur. Güven Yaratıcı Önlemler, bu toplantıda meselenin saptırılması anlamına gelecektir. Dolayısıyla GYÖ konusunun bu toplantıda gündeme gelmesini kabul etmeyeceğimizi ifade ettik.”
Cumhurbaşkanı Tatar, BM’nin iyi niyetine ve Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa bütün bu gelişmelere bağlı olarak BM’nin arabuluculuğunun tarafsız yaklaşımla yönetilmesi gerektiğini ifade ettiklerini söyledi.
Rum tarafının tek hükümet olarak tanınmasından doğan haksızlığa değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkı hak ve çıkarlarını korumak için durumu değerlendirmeye devam ettiklerini kaydetti.
“BİZLER İÇİN ESAS OLAN KIBRIS TÜRK HALKININ VARLIĞI”
Cumhurbaşkanı olarak seçilmesiyle yeni bir sayfanın açıldığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıslı Türklere verilen sözlerin tutulmadığını ve Crans Montana’da Türk tarafının gösterdiği esnekliğe rağmen karşılık bulunmadığını yineledi.
“Bizler için esas olan Kıbrıs Türk halkının varlığı, egemenliği ve bağımsızlığıdır” diye vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, yeni konjonktürde egemen eşitlik temelinde yan yana yaşayan iki eşit devletin iş birliğini öngördüklerini tüm dünyaya duyurduklarını belirtti.
“ANAVATAN İLE YÜZDE YÜZ UYUM”
Kıbrıs’ta iki eşit halkın varlığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ın ölümünün 9. yıl dönümünde kendisini bir kez daha rahmetle anarak, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğü konusunda önemli role sahip olduğunu hatırlattı. KKTC’nin kurulmasıyla iki eşit halk olarak müzakere edildiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Maraş açılımına da değinerek, verilen mücadelede Anavatan Türkiye ile tam bir uyum içinde olduklarının altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Tatar, egemen eşitlik temelinde bir anlayışın yerleşmesi ve dünya tarafından algılanmasında iyi noktaya geldiğimizi ve bu noktadan geleceğe umutla bakabildiğimizi belirterek sözlerini tamamladı.