EN

Cumhurbaşkanı Tatar, TRT World’e konuştu

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yıllardır süren federal çözüm müzakerelerinin tükendiğini, artık egemen eşitlik temelinde yan yana yaşayan iki devletin iş birliğini görüşmek üzere müzakerelere katılacağını vurguladı.


TRT World’un “Strait Talk” programına katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yıllardır devam eden federal çözüm müzakerelerinin, Kıbrıs Rum tarafının, güç ve zenginlikleri, uluslararası anlaşmalardan dolayı adanın iki ortak sahibinden biri olan Kıbrıs Türk tarafı ile paylaşmak istememeleri nedeniyle tükendiğini kaydetti. 


Cumhurbaşkanı Tatar, “İki devletli çözüm pozisyonumuz, Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenmektedir. Birçok kez, neden egemen eşitliğe ve yan yana yaşayan iki devletin farklı alanlarda iş birliğine dayalı çözüme ihtiyaç olduğu konusunda yasal ve siyasi argümanlarımızın haklılığını ortaya koyduk” dedi.

“Britanya, 1960’ta egemenliği, iki ortak kurucu halka, Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara devretmişti. Dünyadaki birçok uzman, hukukçu ve yasal yetkilinin de bize söylediği bu nokta, fevkalade önemlidir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıslı Türklerin haklarının, Rum tarafınca gasp edildiğini belirterek, Kıbrıs Türk halkının yıllardır kendi yönetimleriyle işlerini yürüttüklerini ve çözüm arayışlarının başarısız olması sonrası kendi haklarıyla KKTC’yi ilan ettiklerini vurguladı. 

BM Güvenlik Konseyi kararlarının Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı ve haksızca AB’ne üye olmasından önceye dayandığını ifade eden Cumhurbaşkanı şunları kaydetti:

“O zamandan bu yana, pek çok şey oldu. Federal yapıda bütünlüklü bir çözümü elde etmek için, 2004 Annan Planı ve 2017 Crans Montana’da olduğu gibi Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin gösterdiği tüm iyi niyete rağmen  müzakereler, Rum tarafının federal temelde güç paylaşımını içeren anlaşmayı reddetmeleri sonucu tükenmiştir.”

Önceki çözüm arayışlarının sonuçsuz kalmasının nedeninin, Rum tarafının hegemonik emellerle otoritesini Kuzey’e yayma çabası olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Tatar şunları belirtti:

“AB üyesi olmayan Türkiye’nin adadan çekilmesiyle, Kuzey’i zamanla ele geçirebileceklerine inanan Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türkleri azınlık yapmak istiyorlar”. 

Ekim’deki Cumhurbaşkanlığı seçim zaferiyle, iki devlet politikasını Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin desteklediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “Diğer tüm fırsatlar tükenmiştir. Nisan sonu olması beklenen 5+BM gayrı resmi toplantısı, taraflara kendi pozisyonlarını anlatma fırsatı verecek. Bu nedenle toplantıya davet edildik. New York’ta ya da Cenevre’de olsun fark etmez. Çerçevenin dışında düşünerek yeni fikirler ortaya koymanın da bir görüş olduğu BM Genel Sekreteri Sn. Antonio Guterres tarafından ifade edilmiştir” dedi.
 
“BM, adada anlaşma olacaksa, her iki tarafın da kabul edeceği bir anlaşma olması gerektiğini kabul ediyor. Her iki taraf da anlaşmayı kabul etmeli” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin zaten var olduğunu ve bölgedeki en güçlü ülke olan Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanındığını belirterek, KKTC’nin zaten Türkiye aracılığıyla tüm dünyaya turizm ve yüksek öğretim gibi ekonomik alanlarda açık olduğunu kaydetti. 

Cumhurbaşkanı Tatar, gelecek kuşaklara ve gençlere güvenli bir gelecek sunmak için uğraş verdiklerini sözlerine ekledi.