Cumhurbaşkanlığı himayesindeki Sürdürülebilir Eğitimde Sosyal ve Toplumsal Farkındalığa Destek Projesi tanıtıldı
Fotoğraflar
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Cumhurbaşkanı eşi Sibel Tatar öncülüğündeki “Seni Seviyorum, Sesin Oluyorum” sloganıyla düzenlenen Sürdürülebilir Eğitimde Sosyal ve Toplumsal Farkındalığa Destek Projesinin tanıtımına katıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Kıbrıs İşitme Konuşma Engelliler Vakfı (KİKEV) iş birliğinde, YDÜ Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin katkılarıyla yürütülen ve BRTK’nın ana medya sponsorluğundaki projenin tanıtımı saygı duruşu ile İstiklal Marşı’nın okunması ve işaret diliyle sunum yapılmasıyla başladı.
Etkinlik, açılış konuşmalarıyla devam etti. Konuşmaların ardından proje tanıtım videosu gösterildi. İşitme engellilerin işaret diliyle mesajlarını paylaştığı etkinlikte, bazı şarkı, şiir ve cümlelerin işaret diliyle sunumları da yapıldı. Etkinlik, anı fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, açılış konuşmasında, devletin her zaman böyle girişimlerin arkasında olacağını söyledi.
Sesini duyuramayanların sesini duyurmak ve onlara destek olmak için elbirliğiyle çalışılması gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, eğitim sisteminde işaret diline de yer verilmesi gerektiğini belirtti.
Sadece Engelliler Günü’nde değil, 365 gün engellilerin meselelerine duyarlı olmak için çalıştıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, her zaman KİKEV’in arkasında olduklarını, yasal olarak yapılması gerekenleri de yapmaya hazır olduklarını anlattı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın eşi Sibel Tatar ise konuşmasına KİKEV vakfını kurduğu ve yaklaşık 10 yıldır sürdürdüğü faaliyetleri dolayısıyla Bahire Doğru’ya teşekkür ederek başladı.
İşitme engellilerin acil durum hatlarına erişimde yaşadığı mağduriyetlere değinen Sibel Tatar, artık Turkcell’in bir hizmeti ile işitme engellilerin görüntülü olarak bu hatlara ulaşabileceğini ayrıca Telsim’in de bu hizmeti vereceğini öğrendiğini aktardı.
İşitme engellilerin acil durum hatlarını kullanamaması konusunda bir örnek veren Sibel Tatar, tacize uğrayan bir vatandaşın derdini anlatamadığı için cinayet işlemek zorunda kaldığına işaret etti, uyarı ve yardım çağrısının yapılabilmesi durumunda, geçmişte bu olayın yaşanmayacağını vurguladı.
Erişilebilirliğin ve iletişimin önemine vurgu yapan Sibel Tatar, eğitim hakkının da vazgeçilmez olduğunu vurguladı.
Tüm bireylerin eğitime ulaşma hakkı bulunduğunu aktaran Sibel Tatar, “Eğitim hakkı vazgeçilmez bir haktır ve devlet tarafından vatandaşlarına tanınmalıdır” dedi.
Ülkede 7 özel eğitim veren devlet okulunun bulunduğunu ancak işaret dilinin tam anlamıyla verileceği bir sistemin bulunmadığını ifade eden Sibel Tatar, okullarda ancak işitme dilini bilen bir öğretmenin olması durumunda, öğrencilerin bu hizmetten yararlanabildiğini kaydetti.
Sibel Tatar, özel eğitim veren devlet okullarında çocuğun anadili için dil terapisti, işaret dilini öğrenmesi için işaret dili tercümanı ve eğitmeni, ergoterapist ve fizyoterapistin bulunması gerektiğini, bunların Özel Eğitim Yasası’nda yer aldığını dile getirdi.
Sibel Tatar, Özel Eğitim Yasası’nın ise Meclis’ten geçtiğini ancak henüz tüzüğü geçmediği için uygulanabilir olmadığını aktardı, tüzüğün uygulanması durumunda vatandaşın en doğal hakkı olan eğitim hakkından çocukların yararlanacağını kaydetti.
Sibel Tatar konuşmasını, “Sizi seviyorum sesiniz oluyorum” diyerek tamamladı.
YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, farkındalık yaratmayı hedefleyen projeyle empatiyi geliştirmek ve kimsenin geride bırakılmadığı bir toplum amaçlandığını anlattı.
Konuşma ve işitme engellilerin iletişiminin ve işaret dili kültürünün artmasının önemine değinen Kurt, iletişimin sadece konuşmak değil, işitmek ve anlaşılmakla da ilgili olduğunu belirtti. Kurt, projeye destek olanlara teşekkür etti.
KİKEV Başkanı Bahire Doğru ise konuşmasında, vakıf ve faaliyetlerinden bahsetti.
Vakıf tarafından verilen Türk İşaret Dili eğitimlerinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından desteklendiğini belirten Doğru, Cumhurbaşkanlığına ve Cumhuırbaşkanı eşi Sibel Tatar’a desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu.
“Seni Seviyorum, Sesin Oluyorum” projesinin detay ve amaçlarına da değinen Doğru, erişilebilirlik ve iletişimin bir hak olduğunu vurgulayarak, ülkede eskiye kıyasla güzel çalışmalar yapıldığını söyledi.
Doğru, projeye katkı koyanlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.