EN

Özel Gereksinimli Mutlu Çocuklar Ebeveyn El kitabı tanıtıldı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar öncülüğünde hazırlanan “Özel Gereksinimli Mutlu Çocuklar Ebeveyn” el kitabının tanıtımı yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenen kitap tanıtım etkinliğine, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, bazı bakanlık müdürleri ile TİKA Lefkoşa Ofis Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, bazı üniversiteler, özel eğitim kurum ve kuruluşlarından ve ilgili sivil toplum örgütlerinden temsilciler katıldı.
 
Etkinlikte sırasıyla Sibel Tatar, kitabın yazarı Dr. Emirali Evcimen ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar birer konuşma yaptı.
 
Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, kitabın yazarı Evcimen ile kitaba katkıda bulunan Yrd. Doç. Dr. Sabiha Gökçen Zeybek’e plaket takdim etti.
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tanıtımda yaptığı konuşmada, eşi Sibel Tatar, çalışma arkadaşları ile Dr Emirali Evcimen ve beraberindeki uzmanlar tarafından özel gereksinimli çocukların ailelerinin yararlanacağı güzel bir çalışma yapıldığını söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, özel gereksinimli çocuklara ve ailelerine verilen değerin aile bütünlüğü için önemine dikkat çekerek, hayatta her an herşeyin olabileceğini, son günlerde Filistin’de yaşananlar ve Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen deprem nedeniyle çocuklar ve ailelerin beklenmedik durumlarla karşılaştığını kaydetti.
 
Dünyada refah ve mutluluğun artmasına rağmen çağın getirdiği olumsuzlukların da olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, özel gereksinimli çocukların sayısının ileride artabileceğine vurgu yaptı.
 
Engelli bireylerin yanında olunması ve bu konuda hazırlanan çalışmalara değer verilmesi gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, kitabın hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik etti.
 
Engelli bireylerin yaşadığı sorunların aşılması için birlikte çalışılması gerektiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, imkanların ve kaynakların ihtiyacı olanlara dokunmak için kullanılmasının önemini vurguladı.
 
Cumhurbaşkanı Tatar, Özel Eğitim Yasası’na kapsamında gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gardiyanoğlu’nun gerekse Sağlık Bakanı Dinçyürek’in bu konuda çalışmalar yapacağından emin olduğunu ifade ederek, önemli olanın özel gereksinimli çocuklar ve ailelerin yaşamlarına dokunabilecek çalışmalar yürütülmesi olduğunu söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar etkinlikte yaptığı konuşmada, ebeveyn olmanın dünyanın en güzel duygusu olmakla birlikte büyük fedakarlık gerektirdiğini ve bazen zor bir durum olduğunu söyledi.
 
Sibel Tatar, gözünü dünyaya özel bir çocuk olarak açmış veya sonradan özel bir çocuk olmuş çocuklar ile ailelerini öncelikle anlayabilmek için tanımak ve öğrenmek gerektiğini vurguladı.
 
Özel gereksinimli olanı anlamanın ancak onların yaşantılarını anlamak ve öğrenmekle mümkün olduğunu anlatan Sibel Tatar, özel gereksinimli birey olmanın sadece çocuğun kendisini değil, ailesinin de yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini dile getirdi.
 
Özel gereksinimli çocuğa sahip olan ailelerin çocuğun bakım, eğitim ve rehabilitasyonu konusunda zorluklar yaşayabildiğini aktaran Sibel Tatar, ailelere ihtiyacı olan konularda yardım ve destek verilerek hem çocuklar için hem de aileleri için yaşamın daha kolay, güzel ve yaşanabilir hale getirilebileceğini kaydetti.
 
Sibel Tatar, Birleşmiş Milletler’in özel gereksinimli bireylerin yaşam standartlarını geliştirme konusunda hedeflerinin incelendiğinde özellikle ailelerin her yönüyle desteklenmesi ve güçlendirilmesine vurgu yapıldığının görüldüğünü ifade etti.
 
Çocukların sağlıklı bir ilişki ve iletişim için öncelikle onun özelliklerini bilmek ve çocuğu yakından tanımak gerektiğini dile getiren Sibel Tatar, “Bu sayede anne babaları öğretmenler çocuklarla çalışan uzmanlar toplumu oluşturan diğer bireyler yani bizler çocuklara yaklaşabilir ve onunla olumlu doğru iletişim kurabiliriz” dedi.
 
Çocukların sadece okulda öğrenmediğini çocukların öğrenmesinde ve gelişmesinde ev, okul ve toplumun ortak etki alanları olduğunu ve ancak bu şekilde çocuğa doğru mesajların verilebileceğinin söylendiğini anlatan Sibel Tatar, şöyle konuştu:
 
“İşte bu noktada bu kitap öncelikle özel çocuklara sahip ailelerin, eğitmenlerin okuması gereken bir kitap olmakla birlikte toplumun bilinçlenmesi özel çocuğa olan duyarlılığını arttırması açısından hepimizin mutlaka okuması gerektiğine inandığım bir çalışmadır. Bu çalışmayı yapıp bu kıymetli kitabı bize kazandıran çok kıymetli hocamız Dr. Emirali Evcimen’e özel gereksinimli çocuklarda beslenme bölümü hazırlayıp katkı koyan Yrd Doç. Dr. Sabiha Gökçen Zeybek’e benimle ve Emirali beyle çalışıp bu kitaba katkı koyan herkese şahsım ve Kıbrıs Türk halkı adına teşekkür ederim” 
 
Kitabın yazarı Dr Emirali Evcimen yaptığı konuşmada özel gereksinimli bireylerin ömür boyu eğitilmesi gerektiğini belirterek, zamanının büyük bir bölümünü geçirecek ebeveynlerin de desteklenmesi gerektiğini söyledi.
 
Evcimen, Sibel Tatar’dan bu kitabı hazırlaması için teklif geldiğinde, uzun soluklu bir çalışma yaptıklarını ve birçok kişinin bu kitabın hazırlanmasına katkı koyduğunu belirtti. Evcimen, kitabın birçok noktaya değinen bir el kitabı niteliğini taşıdığını söyledi.
 
Kitabın çıkış noktasının özel gereksinimli bireyleri kapsayıcı eğitimin içerisine alabilmek olduğunu anlatan Dr Emirali Evcimen, kitabın hazırlanmasında birçok uzmanın katkı koyduğunu ifade etti.
 
Dr Emirali Evcimen kitapta özel gereksinimli bireylerin beslenmeleri, oynayacakları oyunlar, disiplin konuları ve davranış konularında bilgilerin yer aldığını kaydetti.
 
Zihinsel Yetersizlik ve Öğrenme Güçlüğü konusunda İlçen Üretmek, Ortopedik Yetersizlik ve Çoklu Yetersizlik konusunda Zerin Tartar, Otizm Spektrum Bozukluğu konusunda Ebru Dokuz, İşitme Yetersizliği Kudret İspir, Üstün Yetenek Zeka konusunda Atakan Bayraktaroğlu ve Görme Yetersizliği konusunda Ersel Ernur dan destek alındığını söyledi. Beslenme konusunda Sabiha Gökçen Zeybek, Sosyal Hizmetlerden Hacer Okyay, Zehra Köseoğlu ve Deniz Kırmızı’dan destek alındığını kaydetti.
 
Kitapta ayrıca Prof Dr Fahriye Altınay, Prof Dr Sibel Dinçyürek ve Prof Dr Zehra Altınay’ın katkı koyduğunu sözlerine ekledi.